matmaria.blogg.se

Denna blogg kommer handla om maten jag lagar på förskolan samt lite tankar och funderingar kring ämnet. Hoppas ni blir inspirerade!

Kyckling på fredag det är det ända jag vill ha men även på en torsdag.......

Publicerad 2013-11-28 22:22:48 i Allmänt

Vad gör man med färdigkryddade kycklingben???
 
Jag vill ha mycket färg på maten. Ibland blir det lite för beige och då dekorerar jag gärna med persilja eller så för att få en färgklick. Rivna morötter är mycket tacksamt att servera till för att få fin färg till maten.
Benen åkte in på två bleck i ugnen. Ris skulle det ju vara till.
I mina drömmar vill jag ju tänka som en kock och hitta på små detaljer i matlagningen.
 
Jag kokade råris och kryddade med gurkmeja, schalottenlöksfond och kaffirlimeblad.
 
På det färdigkokta riset tillsatte jag ett fräs.
 
En finskuren purjolök, tre rivna vitlöksklyftor, mixad persilja och rivet citronskal frästes i olivolja.
 
 
Rivna morötter fick smak av rivet apelsin- och citronskal samt apelsinsaft.
 
 
En bra enkel vardagsrätt. Kan varieras och alla kan hitta sina kryddor som fungerar.
Det ska inte vara svårt att laga mat och helst ska det gå ganska snabbt i vardagen.
 
 
 
May the food be with you!
Maria

Soppa på en spik!

Publicerad 2013-11-28 21:59:43 i Allmänt

Taoistisk Taichi!
Jag tränar taoistisk taichi i ggr/v sedan ca 7 år tillbaka.
Igår hade vi styrelsemöte hemma hos Rose-May. Vi brukar bli bjudna på soppmiddag.
Jag är sekreterare i styrelsen.
Soppan blev gjord på en spik.
Varm god soppa värmer även den frusnaste av själar.
Morötter, gul lök, vitkål, röda linser, salt, peppar, sambal oelek,
vatten, pressad citron och gurkmeja blev en välsmakande soppa.
 
Prova gärna och njut av smak och färgerna!
 

May the food be with you!

Maria

Middag hos Svensson!

Publicerad 2013-11-26 20:16:33 i Allmänt

I dag har jag bloggat och druckit te på eftermiddagen. Skönt liv!
Middag började jag med innan jag hämtade Max från badmintonträningen.
 
Direkt efter träning och när alla kommer hem från arbete och skola så gäller det att vara snabb.
Annars blir köksgolvet fullt av halvt medvetslösa familjemedlemmar. Och det vill jag ju inte ha :-)
 
 
 
Grunden är en falukorv skuren i strimlor, finhackad gul lök och strimlad röd paprika som fräste i olivolja.
 
Tillsätt tomatpuré, mörk lagrad balsamvinäger och passerade tomater.
 
Några nypor med mixade torkade trattkantareller.
 
Salt, peppar och en skvätt med kalvfond.
 
Några matskedar creme fraiche för att få lite extra smak och struktur på såsen.
 
Låt puttra ihop och smaka av.
 
En rätt för en familj på 4-5 personer.
 
 
May the food be with you!
 
Maria
 

I böljan den blå simmar en torskbit eller två!

Publicerad 2013-11-26 15:47:23 i Allmänt

I dag var det dags för veckans fisk.
Jag la portionsbitar av torsk på ett bleck. Blecket smorde jag med mjölkfritt margarin. Bättre att använda det till alla även om det är en som har allergi.
Saltade, pepprade och strödde på citronmixkrydda.
In i ugnen för att tina.
 
Jag mixade skalade morötter, purjolök och gul lök. Värmde olivolja och fräste grönsakerna. Kryddade med basilika, salt och peppar. På slutet blandade jag ner creme fraiche. Krämen hällde jag på fisken som ett "täcke".
Imat, havrebaserad matgrädde använder jag på allergimaten. För att få en bra såsbas.
Sedan fick fiskbitarna ungsgratineras med täcket för att bli färdiga och få en fin yta.
 
Det blev en mild och god smak. Ris kryddat med gurkmeja och salt fick bli tillbehöret. Jag värmde upp gröna ärtor, saltade och pepprade och mixade sönder ärtorna. Kokvattnet använde jag för att späda ut mixen så att den inte blev för tjock.
Gurkbitar till maten. Det var ju grönsaker i maten redan. 
 
Jag tycker ju om att använda mycket grönsaker i maten så en enkel sallad eller få grönsaker till brukar vara lagom.
Allt beror ju på hur hela måltiden ser ut.
 
De små barnen är inte så förtjusta i fisk. Men jag fortsätter att laga och variera den.
Det gröna ärtmoset togs inte emot med öppna armar. Men jag testar och återkommer igen.
 
 
För att laga denna rätt hemma så skulle jag tro att det behövs:
Tre morötter
En halv purjolök
En gul lök
Fräs samman med lite olivolja, krydda med basilika, salt och peppar och tillsätt 2 dl creme fraiche.
 
Fisk ca 400 g som har tinats
 
Häll på såsen och låt gratinera i ugnen 180-200 grader i ca 25-30 minuter.
Anpassa efter hur många ni är. Vi är fem i familjen så vi kan behöva lite mer fisk.
Smaklig spis!
 
May the food be with you!
 
Maria

Matplanering hemma hos familjen Svensson.

Publicerad 2013-11-25 22:20:38 i Allmänt

 
Jag tog hjälp av familjen och gjorde ett två veckors matschema. Alla fick skriva ner minst två maträtter på post-it lappar. På helgen blir det både lunch och middag.
 
Jag lagar mat beroende på vad jag är sugen på för stunden och blir inspirerad av kokböcker, smaker och tankar kring mat.
 
I vardagen är det bra att ha en viss struktur för att underlätta inköp och vad som behöver tas fram ur frysen kvällen innan. Mina tonåringar har måndag och onsdag som de lagar middag på. Den andra tar hand om disken efteråt. Deras önskemål kom först. Emil ville ha innehållet till middagen men inte ett specifikt recept.
 
Vi är en familj som gärna äter kött och potatis. Familjen föredrar det framför soppa och vegetarisk mat.
Det kommer kanske en dag det fungerar också.
 
Tack för i kväll!
 
May the food be with you!
 
Maria

Middag denna fina söndag :D

Publicerad 2013-11-24 21:17:22 i Allmänt

Ett middagstips kommer här:
 
 
Jag har inte någon kockutbildning även om jag kommer att skaffa mig det så småningom.
När jag skapar mat så skjuter jag från höften, provar mig fram, smakar av, funderar på vad som kan passa ihop,,,,
Proportionerna, hur mycket av ingredienserna som behövs i förhållande till varandra behöver jag lära mig.
 
Det som ligger mig varmt om hjärtat är BARN OCH MAT. Bra mat för barn hemma (naturligtvis), i förskola och skola. Jag har ju det som arbete nu och kommer att fortsätta med det.
 På arbetet jonglerar jag med kryddburkarna men måste ta hänsyn till att soppan inte kan vara för blaskig för då är det svårt för en 2-åring att äta. Vara försiktig med saltet osv
 
 
Här är dagens söndagsmiddag som först var tänkt som ett fräs av  kyckling och chorizokorv till pasta.
 
Det blev en gryta med:
 
3 kycklingfiléer
3 chorizokorvar från Sorunda
1 rött äpple skuren i halvmånar
2 schalottenlökar
1 tomat skuren i bitar
1 röd paprika skuren i strimlor
 
Fräs ihop detta i olivolja och tillsammans med curry.
 
Häll på rödvin inte för mycket, det ska inte bli blaskigt. 
Prova er fram, 0,5-1 dl till en början.
 
Några skvättar kalvfond, mangochutney,
4 lagerblad, salt och peppar.
 
Låt allt puttra ihop en god stund. 
Tillsätt grädde eller creme fraiche efter tycke och smak.
 
Jag serverade pasta till och det blev riktigt mumsigt. Ta vad du vill ha till. Ris tillsammans en god sås
är ju alltid gott.
 

May the food be with you

Maria
 
 

Dagens bild!

Publicerad 2013-11-20 20:45:23 i Allmänt

I morse till frukost tröttnade min 11-åring svårt på att smörlocket alltid är på glänt i kylskåpet.
En kille med stor känsla för detaljer och smaker. Han tycker helt enkelt inte att smöret smakar gott när syret får komma åt i kylskåpet. Jag håller med honom helt och hållet. Min man är inte lika lättövertalad om att det är smakskillnad.
 
 
Mina coola kille!
 
May the food be with you!
 
Maria

Linsfisk eller den påhittade indiska fisken!!

Publicerad 2013-11-19 20:17:47 i Allmänt

Vad ska vi laga i dag då tänkte MatMaria i sitt kök. Barnen gillar fisk i ugn. Grönsaker är alltid bra att få med mycket av i maten. Indiskt med lite tjockare sås kunde ju vara gott!
 
I mixern åkte, gul och röd lök, salladslök och vitlök. Finhackades tillsammans med morötter.
Ner i stora kastrullen med olivolja. röd paprika och röda linser. Frästes ihop med chilipulver, tomatpuré och chilisås.
Jag hällde ner vatten, tandoorikryddmix, salt, spiskummin och mangochutney. Avslutningsvis tillsattes kokosmjölk.
 
 
När såsen kokades ihop så satte jag in fiskbitarna i ugnen med salt, peppar och citronsaft.
Tillsammans med gul couscous och kokta wokgrönsaker blev denna fiskrätt dagens lunch på förskolan Vingen idag.
 
Smakrik utan att vara stark. Smaklig spis!
 
May the food be with you all!
 
Love Maria

Fredag betyder ofta kyckling på jobbet!

Publicerad 2013-11-16 18:07:37 i Allmänt

Kyckling på fredag det är det ända jag vill ha......
 

Igår serverade jag en gryta med färdigskuren vitkål, morötter, champinjoner, gul lök, vitlök, kikärtor och kokosmjölk.
 
 
Jag började med en vegetarisk gryta och delade sedan upp grytan i olika kastruller. Extra kikärtor i den vegetariska grytan förstås. För att öka det vegetariska proteinet. Kokosmjölken, indisk kryddblandning, kanel, ingefära, salt och peppar, gjorde susen. Jag gillar att jobba med mycket grönsaker i maten. Rotsaker tilltalar mig mycket just nu. Jag behöver lära mig mer. Alla tips är välkomna!
Couscousen kryddade jag med gurkmeja, apelsinsaft och salt.
 
 
 
Servingen på avdelningens vagnar blev såhär!
 
En sallad med blålila rivna morötter, tomater, majs och en dressing på olivolja, apelsinsaft, salt och peppar fick bryta den beigegula maten. 
 
Hej hopp, skön helg!
 
May the be with you!
Maria

En vanlig onsdagmiddag hos familjen Svensson!

Publicerad 2013-11-13 20:36:55 i Allmänt

Ja, vad gör man i dag till midddag. En ganska okej onsdags.
November hör ju inte till min favoritmånad. 
 
Hade vägarna förbi Ica i Bagarmossen.
Började med små glasspinnar till dessert. Båda Icas små magnumglassar och ett paket med minitwister. Choklad är inte populärt hos alla i familjen.
Sedan hittade jag fryst kycklingfilé och sedan rotsaker. Bra pris på kycklingen och lök och morötter för 4,90 kr/kg.
En repris på middagen från igår. Min man tyckte att det var riktig sommarmat. Och det kan behövas nu, eller hur??
 
 
Potatisklyftor med chili, röd paprika, mixade trattkantareller, peppar, rosmarin och olivolja. På detta så lade jag frysta kycklingfiléer. 200 grader i ugnen, ca 40 min. Tid och temperatur är ej exakt. Prova dig fram.
Att mixa torkade trattkantareller och använda som extrapiff i maten är suveränt. Tipset fick jag av min pappa.
 
 
 
Jag ville inte ha potatis utan jag tog morötter, rödbeta och kycklingfilé. Kryddade på samma sätt som den andra kycklingen. 
Vid servering kunde man välja gräddfil, creme fraiche eller Crema di balsamico. 
Kanske går tankarna åt festmat. En lätt rätt att laga men det tar lite tid innan allt är färdigt.
 
Ett gott middagstips från mig. Jag är lite inne på att använda rotsaker nu. Bra och billigt!
 
Ha en fortsatt bra vecka!
 
May the food be with you!
Kramisar Maria

Chili con carne på en måndag

Publicerad 2013-11-11 22:39:00 i Allmänt

 
 I dag måndag kokade jag ihop Chili con carne med gul och apelsinsmakande bulgur.
Lök, vitlök, morötter och vita stora bönor fick puttra tillsammans. Chili, nötfärs, salt, peppar och krossad tomat blandades ner i grytan. Ju längre det puttrar ju bättre det smakar.
 
 
 
 
I bulguren som jag blandade på ett bleck hade jag gurkmeja, bulgur, salt och apelsinskivor. Sist hällde jag på det kokta vattnet. Allt stod och svällde under aluminiumfolie till Chilin var färdig.
 
 
Ha en skön vecka alla därute!
 
May the food be with you!
 
Maria

Satte upp veckans meny på fönstret på jobbet!

Publicerad 2013-11-11 22:16:33 i Allmänt

Förra veckan gjorde jag något som jag hade tänkt på ett tag. Jag satte upp veckans meny på fönstret ut mot gatan. Tänkte att någon som gick förbi kanske ville läsa. För att väcka lite nyfikenhet för vår förskola.
 
 
 

I lördags var vi bortbjudna på middag! :-)

Publicerad 2013-11-11 21:58:35 i Allmänt

Våra vänner Malin och Henrik bjöd på middag i lördags kväll. In med familjen i bilen. Himla skönt att komma hem till goda vänner i ett avslappnat och välkomnande hem. 
 
En slät och välsmakande avocadosoppa  med laxsnitt inledde middagen. Medan vi hörde regnet strila nerför rutorna. Risotto med tjälknöl och en mycket välsmakande rödvinssås till huvudrätt.
 
 
Pelle min man fick dricka vinet till maten. Jag körde hem.
 
 
Desserten var apelsiner skurna i bitar, granatäppelkärnor, rostade hasselnötter och honungsyoghurt.
Lätt, fräsch och fantastiskt god efterrätt.
 
 
Alla vänner det här var mat för kungar och drottningar!
 
May the food be with you!
Maria

Gul lunch!

Publicerad 2013-11-06 20:36:46 i Allmänt

I dag blev det gult som tema för lunchen.
 
Dagens rätt: Fiskbullar i sås med ris. Funkar bra på barnen men inte på de vuxna.
 
Jag gjorde en grund med morötter, lök och palsternacka. Allt mixades fint!
Allt för att barnen ska få i sig grönsaker utan att tänka på det allt för mycket. Kryddade med curry, salt, peppar och cocosmjölk. En vegetarisk gryta med broccoli, bönor, morötter, palsternacka, curry och cocosmjölk, gjorde jag också. Allt blev gult så då tyckte jag att det passade bra med gula och oranga rivna morötter till och apelsinklyftor.
 
 
En färgglad måltid som kanske skrämde iväg några förkylningsbaketerier.
 
May the food be with you!
Maria

En trevlig lördagkväll!

Publicerad 2013-11-04 20:29:44 i Allmänt

I lördags hade jag en kompis över på lördagmiddag. Vi har som tradition att äta musslor framåt hösten.
Vi tycker om dessa havets läckerheter. Blåmusslor är verkligen nyttig snabbmat.
Kräver inte så mycket. Ett nät blåmusslor, grönsaker och vin, öl eller annan god vätska.
 
 
Enligt receptet skulle musslorna kokas i en gueuze. Det hade jag inte hemma så det blev en Falcon. Finhackad selleri och schalottenlök. Lite baguette, öl och en gryta med musslor.Mums! Det blev riktigt gott!
 
Lite rödvin och några ostar till ostdessert. Fungerar i alla lägen.
 
Till dessert åt vi vaniljglass, jordgubbar och kolasås toppat med lakritspulver. Gott!! 
 
 
May the food be with you!
 
Maria

Höstlovslunch

Publicerad 2013-11-01 16:40:27 i Allmänt

Höstlovslunch!
Inspirerad av att laga allt färdigt i ugnen så fortsatte  även denna måltid med samma tema.
Min familj kanske inte uppskattar det varje dag men jag måste prova mig fram. 
 
Morötter, palsternacka, polkabetor, hela vitlöksklyftor, och potatis in i ugnen med olivolja och kryddor. Det småprickiga på vissa bilder är svamp. Jag har mixat torkade trattkantareller och tog en nypa ovanpå grönsakerna.
 
 
 
Polkabetorna är så vackra och blir såååååååååååå goda i ugnen.
 
 
Jag skar Sorunda chorizokorvar i slantar och la på grönsakerna i slutet av tillagningstiden.
Tomater på för färska grönsaker. Syltlök och droppar av creme fraiche vid servering förhöjde smaken ytterligare.
 
 

May the food be with you

Maria

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela