matmaria.blogg.se

Denna blogg kommer handla om maten jag lagar på förskolan samt lite tankar och funderingar kring ämnet. Hoppas ni blir inspirerade!

Lasagna Lasagna!

Publicerad 2013-12-12 15:35:35 i Allmänt

Denna torsdag lagade jag lasagne. Köttfärssåsen fick puttra länge. Mixade morötter, gul lök, röda linser, kryddor och krossade tomater. Samtidigt rörde jag ihop en bechamelsås. Vitsås är inte helt lätt att få till. Lämna aldrig grytan och vispa inte för hårt i botten. 
Jag började att hälla lite vitsås i botten på formen. Varvade sedan köttfärssås, bechamelsås och lasagneplattor och avslutatde med bechamelsås överst.
Det uppskattades ute på avdelningarna och barnen var nöjda. Det är ju det som gills och uppskattas av mig.
 
Ha en fortsatt bra dag!
 
May the food be with you!
 
Maria
 
 
Tyck gärna till!!
 
:-)

Dagen då kockan snoddde ihop en vegetarisk gryta

Publicerad 2013-12-11 22:37:56 i Allmänt

I dag gick tankarna till de indiska grytorna. De färggranna, väldoftande och välsmakande grytorna.
Jag har väl inte smakat så många indiska grytor men jag går in med öppet sinne i matvärlden.
 
I mixern mixade jag:
1 kg skalade morötter
4 st gula lökar
5-6 vitlöksklyftor
 
Fräs i olivolja.
Blanda ner 12-15 kokta kalla potatisar delade i mindre bitar.
Ta ca 250 g bladspenat och ca 3 dl röda linser, häll ner i grytan. Låt puttra!
 
Krydda med några puffar kanel, några rejäla puffar med malen ingefära, hade ingen färsk, chili och Garam Masala kryddmix. Blanda väl och låt koka ihop länge.
Tillsätt kokosmjölk för att få en såsighet över grytan.
 
Jag serverade grytan med gult couscous. Jag hällde upp 1 liter couscousgryn på ett bleck och tillsatte 2 l kokande vatten samt olivolja, salt och gurkmeja. Vispa runt och låt stå under folie för att götta till sig.
 
Som ni ser så är receptet avsett för många. Anpassa mängden av allt så hittar ni nog något som passar er :-)
 
 
 
Kommentera gärna, skriv gärna tips eller annat kul :-)
 
May the food be with you!!
Maria

Blåmusslor en lördagkväll!

Publicerad 2013-12-08 20:51:00 i Allmänt

Musslor till middag är inte alls dumt. I kväll hade vi gäster. 2 kg blåmusslor, 2 nät från Hemköp.
Finhackad gul lök, bubbelvin, grädde och mycket persilja, det är allt som behövs.
Såååå gott att sitta med varsin tallrik med musslor och baguettebröd att doppa i såsen.
 
Har ni inte provat så gör det. Kallt vitt vin och bubbelvin passar så bra till att dricka.
 
May the food be with you!!
 
Maria :)
 
 
Kommentera gärna!
:)

Överraskningskalas för min Pelle!

Publicerad 2013-12-07 10:13:44 i Allmänt

En tallrik med lite goda saker på. Rester från Pelles födelsedagsfest.
 
Måndagen 2 december fyllde min man år. Jag ordnade en överraskningsfest till honom.
Eftersom jag tycker att han inte hinner umgås med sina kompisar så ofta. Jag ringde runt till en drös av hans kompisar. Festen skulle ses som ett AW, afterwork, med gott att dricka och lite att tugga på.
Jag handlade 12 champagneglas, rödvins en annan sorts glas på IKEA, deras eget märke. Jag dukade matsalsbordet med en vacker julstjärna och annat fint. 
Gubbröra, skagenröra, västerbottensost paj gjorde jag. Himla gott! 
Prosecco fick männen som första skål. Ett ekologiskt rödvin, tjeckiskt öl, ett alkoholfritt öl serverades till tilltugget. Kaffe och Annas pepparkakor till dessert. Jag satt i köket så de fick vara i fred en trappa upp. 
Det hördes många glada skratt.
Pelle var mycket nöjd med kvällen. 
 
En trevlig tillställning i december!
 
May the food be with you!
 
Maria
 

Tomatsallad!

Publicerad 2013-12-07 09:52:06 i Allmänt

 
En enkel tomatsallad blir ett fint kompliment till vilken maträtt som helst (ok inte till chokladpudding).
Här har jag skivat tomater fint. Den finmixade rödlöken har jag blandat med en salladsdressing smaksatt med fransk senap. Lökmixen blev lätt att droppa på tomatskivorna. Man naturligtvis fortsätta att utveckla salladen. Koriander och chili. Bladpersilja och rivet citronskal. Använd smaker som ni lockas av och prova er fram.
 
Skön lördag och kommentera gärna!
 
May the food be with you!
Maria

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela